Јавете се веднаш на +389 2 307 60 61

Летни совети за корисниците на слушни помагала

Летото конечно пристигна, а тоа значи патување на одмор, капење, сончање, забавување, и многу други активности! Еве неколку совети за правилно одржување на вашите слушни помагала во летниот период:

Повеќе: Летни совети за корисниците на слушни помагала

Што го предизвикува тинитусот?

Постојат повеќе причини кои водат до појавата на тинитус (зуење во ушите), но, најчесто тоа е изложеноста на бучава. Долгогодишната работа во бучна средина, без употреба на специјална заштитна опрема, го зголемува ризикот од развој на тинитус, како и од губење на слухот.

Повеќе: Што го предизвикува тинитусот?

Основен водич за батериите на слушните помагала

Батеријата е основен дел од секое слушно помагало, бидејќи ја обезбедува моќноста на апаратот. Овој водич нуди информации за тоа како да добиете најдобри перформанси од вашите Rayovac батерии.

Повеќе: Основен водич за батериите на слушните помагала

Може ли чаша вино на ден да го заштити вашиот слух?

Црвеното вино и губењето на слухот

Многу е кажано и за позитивните и за негативните аспекти од пиењето алкохол, во социјална смисла. Но, во последно време има подетални истражувања и на медицинските ефекти од конзумирањето на алкохол. За оние кои се загрижени за губењето на слухот, овие истражувања откриваат значајни, па дури и изненадувачки резултати.

Повеќе: Може ли чаша вино на ден да го заштити вашиот слух?

Кои се последиците од нетретирање на оштетениот слух

Оштетувањето на слухот влијае врз способноста на поединецот да комуницира со другите. Исклучувањето од комуникацијата може да има значително влијание врз секојдневниот живот, вклучувајќи го развојот и образованието, еднаквите можности, чувствата.

Повеќе: Кои се последиците од нетретирање на оштетениот слух

Како да го одржувате вашиот аудио процесор

Кога нешто секојдневно се користи, секогаш постои можност тоа да се амортизира. Но, со неколку мали трикови, ќе можете лесно да го одржувате вашиот аудио процесор во одлична состојба.

Повеќе: Како да го одржувате вашиот аудио процесор

Како да препознаете оштетен слух кај дете

Оштетувањето на слухот е трета најраспространета хронична здравствена состојба која ги засега како возрасните лица така и децата. 34 милиони деца под 15 годишна возраст во светот имаат оштетен слух. Оштетувањето на слухот влијае на детските животи и на општеството. Влијае на развојот на говорот, јазикот и когнитивните способности, односно:

Повеќе: Како да препознаете оштетен слух кај дете

Пролетни совети за подобар слух

 Доаѓањето на пролетта претставува големо освежување и предизвикува позитивно чувство кај сите. Се зголемуваат надворешните активности, уживањето во посвеж воздух, се почестите прошетките како и плановите за патувања во претстојниот летен период.

Но, кога имате оштетен слух, понекогаш сите овие активности ви претставуваат тешкотија и проблем ако се наоѓате надвор, опкружени со поголем број луѓе и бучава.

Повеќе: Пролетни совети за подобар слух

Сакате да го подобрите Вашето расположение? Проверете го Вашиот слух!

Многу фактори придонесуваат за добро ментално здравје, а решавањето на проблемот со оштетениот слух е едно од нив.

Истражувањата покажуваат дека луѓето со оштетен слух кои користат слушни помагала имаат помалку депресивни симптоми, поголем социјален ангажман и подобрен квалитет на живот од луѓето кои одбиваат да носат слушни помага.

Што знаеме за нетретираниот оштетен слух и расположението?

Повеќе: Сакате да го подобрите Вашето расположение? Проверете го Вашиот слух!

Copyright © 2016 Sluh 1 . All rights reserved.   developed by infinitysolutions