Јавете се веднаш на +389 2 307 60 61

Дознајте повеќе за загубата на слухот

Загубата на слухот го менува нашиот секојдневен живот.
Дури и едноставните разговори можат да бидат заморни за луѓето со оштетен слух.Следење на дискусија со повеќе учесници бара поголем напор. Активната комуникација е тешка,која може многу брзо да доведе до изолација. За оштетување на слухот постојат многу причини. Но во повеќето случаи, тоа може да биде успешно решено.

 

Направете го првиот чекор
Самостојно проверете го вашиот слух

 

  • Кога гледате телевизија со други луѓе, дали имате потреба да го појачате звукот за да слушнете подобро?
  • Дали често препрашувате кога некој ви се обраќа?
  • Дали често имате чувство дека сите што ви се обраќаат зборуваат премногу тивко и неразбирливо?
  • Дали потешко пратите разговор во бучна средина или кога повеќе луѓе зборуваат истовремено?
  • Дали вашето семејство/колеги/пријатели ве прашале дали имате проблеми со слухот?
  • Дали избегнувате забави и јавни настани поради преголема бучава или бидејќи не можете да разберете што другите зборуваат?
  • Додека разговарате во кола,ресторант, или друго бучно место, дали често разбирате погрешно ?
  • Дали чувствувате стрес или замор кога зборувате или слушате подолг период?
  • Дали чувствувате потреба да седите до звучниците на состаноци,вечери, со цел да разберете подобро?
  • Дали често имате проблем да разберете што другите зборуваат кога немате контакт со очи?
  • Дали често ви е тешко да го лоцирате изворот на звук?

Доколку одговорите на било кое прашање со ДА, можно е да имате проблеми со слухот.

За да добиете професионална проверка на слухот,ве молиме стапете во контакт со наште специјалисти

 

Причини за загуба на слухот  Подобрете го вашиот слух  Стилови на слушни помагала  Прилагодување на слушни помагала

 

Copyright © 2016 Sluh 1 . All rights reserved.   developed by infinitysolutions